Az élelmiszerek területén alapvető feladat a hűtés. Hűtőgépeket rengeteg területen használunk elsősorban különböző hőtartományok szerint - a mélyhűtők hosszútávú élelmiszer tárolásra alkalmasak, míg a normál hűtők a romlandó élelmiszerek frissen tartását biztosítják.
Az élelmiszer raktárakban hűtőkamrák mellett nagy álló hűtők és fogyasztók találhatók, emellett célgépek is léteznek a hűtéstechnika terén - többek között hűtőpultok, jég gépek, jégkása gépek, feltéthűtők, csemegepultok, fagylaltpultok, fagyasztók és sokkolók.
ezek az ipari felhasználású gépek nagy teljesítményű és megbízható szerkezetek hiszen nagy értékű élelmiszert hivatottak frissen tartani és tárolni.
Működtetésük, karbantartásuk és tisztántartásuk egyszerű, kialakításuk ipari célokra lett tervezve.